Van de Redactie

Dragracing

op .

Dragrace is een tak van motor- en autosport waarbij twee coureurs vanuit stilstand tegen elkaar rijden over een korte afstand van meestal 1/4 (402 m) of 1/8 mijl (201 m). (bron: Wikipedia)

Het Dragrace circuit van De Worp beslaat ongeveer 1/16e mijl en strekt van de eerste verkeersdrempel in de Hovenierstraat aan de Plantsoenzijde tot de 2e verkeersdrempel in de Hovenierstraat.

Races vinden vooral ’s avonds vanaf 7 uur plaats, maar spitsuren ’s ochtends en ’s avonds zijn ook zeer populair.

Het circuit is vooral interessant voor chauffeurs die (bijna) de hele Hovenierstraat door moeten om naar huis te gaan – of van huis te gaan – en zo snel mogelijk de afstand tussen de drempels willen overbruggen.

De Worp, met al zijn smalle straatjes en geparkeerde auto’s  is een lastige buurt om snel doorheen te rijden, maar gelukkig leent de Hovenierstraat zich uitstekend voor een Dragrace, voornamelijk omdat de weg relatief breed is en je vanaf het Worp Plantsoen in een stuk door kan naar het Hovenhuus en daaromheenliggende huizen.

Hartstikke fijn voor de coureurs onder onze bewoners.

Vanzelfsprekend is het een beperkt circuit, want de Worp is nu eenmaal een woonwijk, met huizen aan alle kanten, auto’s – ook aan alle kanten – fietsers, kinderen, huisdieren en zelfs een redelijk aantal egels die vooral ’s nachts door alle tuintjes rommelen en daarbij ook vaak de weg oversteken.

Maar geef toe: Monaco heeft ook zo’n Formule 1 circuit door de stad en daar gaat het toch ook bijna altijd goed?

Ja, maar daar zijn regels, wordt het publiek door barrières van de razendsnelle auto’s afgeschermd, wordt het circuit voorafgaand aan de race volledig gecheckt, gerepareerd, schoongemaakt, en zijn er mannetjes en vlaggetjes die de race beheersbaar en controleerbaar laten verlopen.

Dat alles is op De Worp gelukkig niet nodig. Daar kun je gewoon 30 of veel harder racen, zonder dat iemand je met regels om de oren gooit.

Niet lang geleden reed ik zelf tussen de twee drempels in de Hovenierstraat. Ik reed tussen de 5 en 10 km/uur, want harder is gewoon niet verantwoord. In andere straten van De Worp kun je ook gewoon niet harder. 

Ineens kwam er een kind op een fiets van tussen 2 auto’s uit de straat op. Omdat ik zo langzaam reed en oplettend was, kon ik tijdig remmen. Zo langzaam als ik toen reed, was het echter nog steeds mogelijk geweest dat het kind tegen mijn auto aan was gefietst. De moeder van het kind, die achter haar aan liep, keek mij overigens zeer veroordelend aan. Dat snap ik nog steeds niet: ik reed minstens 20 kilometer langzamer dan de maximum snelheid.

Wat dit wel wil zeggen, is dat 30 km/u of meer echt te hard is in onze wijk. Dus ook in de Hovenierstraat. En niet enkel overdag, maar ook ’s avonds en ’s nachts.

Willen wij mensen nog een beetje rekening houden met kind, maar ook met dier, dan rij je zodanig rustig dat je vooruit kunt kijken, anticiperend kunt rijden en geen egels, poezen of kinderen plet. Zo is het maar net.

Mocht je van onze straten toch een Dragrace circuit willen maken, wend je dan alsjeblieft tot de gemeente om formele toestemming hiervoor aan te vragen. Je zult zien: het mag waarschijnlijk niet, of je toestemming is slechts eenmalig geldig. Niet iedere dag van de week, zoals nu het geval is.

De bewoners in de Hovenierstraat danken u voor het rekening houden met andere bewoners in de straat: mens èn dier!

(Ingezonden aan en geredigeerd door de Redactie op 26-11-2019)