Van de Redactie

Spin

op .

Het is pas negen uur ’s avonds en nu al zie ik mijn enorme huisspin over de vloer van de woonkamer lopen.

Ieder huis heeft een huisspin, of twee. Misschien zijn die wel met elkaar getrouwd.

Laatst heb ik er op een avond twee gevangen en allebei apart, met een glaasje, buiten gezet. Ik heb daarvoor mijn verontschuldigingen aangeboden, want huisspinnen willen in huis zijn en niet buiten, maar gelukkig was het buiten droog en warm voor ze. Ik moest ze allebei buiten zetten, want als het een paartje is, is het zielig als er een binnen en een buiten moet wonen.

Natuurlijk weet ik dat ze binnen korte tijd weer binnen zijn. Die beesten kunnen vast en zeker onder de deur door kruipen, of anders zitten ze ineens in de gootsteen, via het putje, neem ik aan.

De huisspin is enorm en dik en doet niemand kwaad. Ook eet hij ongedierte. Maar ik wil hem niet op de muur boven mijn bed en ik wil ook niet dat hij over me heen kruipt. Dat hij al zo vroeg actief is, betekent waarschijnlijk dat ik te lang stil heb gezeten. Die spinnen komen namelijk pas tevoorschijn als alles heel stil is in huis en er weinig tot geen beweging in de mens zit.

Bij het slapen, bijvoorbeeld, of voor de TV zitten of achter de computer werken.

Je ziet hem niet als je even snel een bak koffie uit de keuken wilt halen tussen het TV kijken of computeren door. Dan let je niet zo gauw op de vloer waarop je met je sokken of blote voeten loopt. Wees dus voorzichtig en sta niet op de huisspin, als je hem nog niet verwacht. Hij is nog altijd kleiner en kwetsbaarder dan jij.

Zorg ook dat je af en toe beweegt voor het slapen gaan. Dat is niet alleen gezond voor je, maar dan blijven de huisspinnen ook nog even in hun eigen holletje. Waar dat dan ook moge zijn.

Lang geleden las ik een prachtige strip van Jan, Jans en de Kinderen, waarin Jans bij het naar bed brengen van Catootje, die bang is voor een spin aan het plafond, met een lieve glimlach tegen haar zegt: “Een avondspin brengt zegen in” en haar dochtertje vervolgens teder instopt.

De volgende ochtend zie je een zeer humeurige Jans, net wakker natuurlijk en nog niet erg teder, het gordijn voor Catootjes raam openschuiven en vervolgens diezelfde spin ongeduldig van het plafond verwijderen met het gezegde: “Een spin in de morgen, brengt kommer en zorgen”.

Onze huisspin is een avond- en nachtspin. Dat weet u dat.