Van de Redactie

Lieve mensen

op .

heart

Onlangs gaf ik bij een kennis aan dat het zo jammer is dat er zo weinig mensen zijn die rekening houden met een ander.

Deze kennis antwoordde: 'Dat valt wel mee. Er zijn enorm veel lieve mensen, hoor.'

Ik heb hier een aantal dagen over nagedacht, zo tussen de bedrijvigheid door. Net toen ik bijna overtuigd was dat mijn kijk op de mensheid eigenlijk wel iets cynisch is en ik bovenstaande van mijn kennis maar moest aannemen - er zijn uiteindelijk heel veel lieve mensen op de wereld - kreeg ik toch ineens een ingeving die mij van gedachten deed veranderen.

Bij een nieuwe ontmoeting met dezelfde kennis gaf ik haar mijn reactie:

"Klopt. Er zijn heel veel 'lieve' mensen.

Jij hebt bijvoorbeeld al 30 jaar een vriendin. Zij is heel lief en attent en brengt bloemen mee als ze je opzoekt. Ze onthoudt je verjaardag en andere speciale gebeurtenissen en belt regelmatig op om te vragen hoe het met je gaat. Heel lief inderdaad.

Maar jij hebt me aangegeven dat ze je altijd belt tussen 1 en 4 uur 's middags. Zij weet, omdat je het haar al vaker hebt verteld, dat jij altijd een middagslaapje doet na de lunch, zo tussen 1 en 4 ongeveer.

Hoe lief ze dus ook is, ze kent je al minstens 30 jaar en ze weet dat je na de lunch altijd slaapt. Ze houdt dus absoluut geen rekening met je. En dat is het verschil tussen 'lief zijn voor' een ander en 'rekening houden met' een ander."